Főzési technikák

(0/0)

Az általános főzési technikák és tanácsok elsősorban azoknak szólnak, akik mérsékelt égövben élnek, tehát ismerős számukra a négy évszak és velük járó változások. Módosíthatóak azok számára, akik inkább meleg, száraz (jin) országokban élnek és azoknak is, akik hűvösebb régiókban vagy hegyekben (jang).

Első lépésben ki kell választanunk, hogy milyen tűzhelyet használjunk. Manapság elérhetőek gáz-, villany- és indukciós tűzhelyek, ezen kívül pedig a mikrohullámú sütő. A konyhánk elkészítésénél ne feledjük, hogy a leginkább javasolt tűzhely ezek közül a gáztűzhely, mivel ez lánggal melegít. A makrobiotika kimondja, hogy a lángon főzött vagy melegített ételek energialeadása jobb, vagyis jobb hatással van szervezetünkre.

A leggyakrabbak alkalmazott makrobiotikus technikák között szerepel a forralás, gőzölés, továbbá lehet kis vizen párolni vagy kuktát használni, tehát magas nyomáson főzni.

A gabonák és a makrobiotikus diéta

Gabonák fogyasztása abszolút javasolt, sőt, ez a makrobiotikus étrend alapja, azonban nem mindegy, milyen formában visszük be őket. Feldolgozott gabonákat ne fogyasszunk, ezek többnyire cukrozottak, adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmaznak. Helyette főzzük a gabonákat, enyhén fűszerezzük őket, de kerüljük a csípős, forró érzést fűszereket.

Levesek

A levesek szerves részét képezik a makrobiotikus diétának, főleg azért, mert friss zöldségekből könnyen elkészíthetők, márpedig a friss zöldség fontos alapköve ennek az étrendnek. A keményebb zöldségeket, például a répaféléket, karalábét, zellert érdemes először főzni, és a végén hozzáadni a puha zöldségeket, brokkolit, karfiolt vagy káposztát.

A makrobiotikában minden nap javasolt misot fogyasztani, ez egy fermentált szójapürével, tengeri algával és szezonális zöldségekkel készült leves. Az összetevőket nem szabad 3 percnél tovább forralni, mert lebomlanak a számunkra értékes tápanyagok és enzimek.

Hüvelyesek

A hüvelyeseket sokáig kell főzni, minimum 40 percig vagy addig, amíg fogyasztásuk (megrágásuk) könnyen eszközölhető.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).