Alapelvek

(0/0)

A makrobiotika vezérelve a minőség. Nagyon lényeges, hogy az a táplálék, amit magunkhoz veszünk, gazdag legyen vitaminokban és ásványi anyagokban. Be kell látni, hogy az olcsóbb alapanyagok igen sokszor rossz minőségűek is és egyáltalán nem jelentenek spórolást. Ezért fontos a makrobiotikában, hogy előnyben részesítsük a biogazdálkozásból származó alapanyagokat, mivel ezek dúskálnak mindenféle tápanyagban, és ha szervezetünk úgy érzi, hogy elegendő mennyiséget kapott belőlük, nem fogja igényelni a nagy mennyiségeket. Komoly csapdába esik az, aki kizárólag olcsó alapanyagokból dolgozik, mert ezekben kevesebb a tápanyag, így azokból többet fog enni, hogy fedezze szükségleteit, ráadásul azzal, hogy többet eszik, több káros anyagot is bevisz, például permetezőszereket, rovarirtókat, fertőtlenítőket vagy érést gyorsító vegyszereket.

 

A minőség azonban nemcsak az alapanyagok megválasztásánál, hanem a főzés közben felhasznált eszközöknél is lényeges. Érdemes elhagyni a műanyag eszközöket és edényeket, továbbá el kell vetnünk az alumínium és a teflonbevonatú edények használatát, helyettük használjunk zománcozott vagy rozsdamentes acélból készült lábasokat, cserép- vagy üvegtálakat. Az sem mindegy, hogy milyen tűzhelyen főzünk és milyen energiaforrásokat alkalmazunk, legkevésbé javasolt a mikohullámú sütő. A főzést nem kapkodhatjuk el, nem csaphatjuk össze és ügyelnünk kell arra is, hogy zaklatott állapotban vagy idegesen ne főzzünk. Ha hazaérkezésünkkor stresszesek vagyunk, pihenjünk 10-15 percet, mielőtt nekilátunk a főzésnek.

 

Ezen kívül még figyelnünk kell az étkezés módjára is. Lehetőleg nyugodt környezetben, csendben együnk, ételünket alaposan rágjuk meg. Evés közben nem javasolt TV-t nézni, olvasni vagy telefonálni, mert ezek a tevékenységek elterelik figyelmünket saját magunkról és szervezetünk jelzéseiről, így hajlamosak leszünk többet enni a kelleténél. Étkezés közben figyeljünk testünk jelzéseire, ha elmúlt az éhségérzetünk, hagyjuk abban az evést!

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).