Receptek

Miso

Hozzávalók:

  • 1l víz

  • 1 egész vöröshagyma félbevágva

  • 1 egész sárgarépa félbevágva

  • 1 zeller szára

  • 2 levél wakame

  • 3 evőkanál misokrém

  • 1 mogyoróhagyma

  • 100g tofu felkockázva

  • Egy mokkáskanál agar agar

  • Egy csipet só

Melegítsük a vizet, de tartsuk forráspont alatt. Adjuk hozzá a vöröshagymát, a sárgarépát és a zellerszárat, főzzük 20 percig. Ezután emeljük ki a vízből a zöldségeket és tegyük a vízbe az agar agart, wakamét és főzzük 5 percig. Adjuk hozzá a felkockázott tofut, és főzzünk 1 percig, majd vegyük le a tűzről. Egy csészében higítsuk a leves levével a misokrémet és adjuk a leveshez.

Tegyük vissza a zöldségeket a lébe, és tálaljuk snidlinggel a levest!

Balzsamecetes zöldségsaláta

Hozzávalók:

  • Egy fél kígyóuborka felszeletelve

  • 5-10 koktélparadicsom felszeletelve

  • 1 avokádó kimagozva és felszeletelve

  • Egy fél lilahagyma vékonyra vágva

  • Bazsalikom ízlés szerint

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 2-3 teaskanál balzsamecet

  • Egy csipet só

  • Egy csipet frissen őrölt bors

A feldarabolt hozzávalókat összekeverjük egy üvegtálban, hozzáadjuk az olívaolajat és a balzsamecetet, majd összerázzuk a salátát, hogy eloszlassuk rajta az olajat és az ecetet. Ezután megszórjuk sóval és borssal. Frissen vagy enyhén hűtve fogyasszuk!

Tahinis halva

Hozzávalók:

  • 2 csésze méz

  • 1 teáskanál vanília-kivonat

  • Fél csésze nyers, sózatlan mandula vagy pisztácia

  • 2 csésze tahini finomra őrölve

Kis lángon melegítsük a mézet egy edényben, amíg be nem sűrűsödik, de vigyázzunk, hogy ne égjen le. Amikor sűrű, de puha a méz, vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni, adjuk hozzá a vanília-kivonatot, amandulát vagy a pisztáciát, keverjük el, és végül adjuk hozzá a tahinit és keverjük csomómentesre.

Enyhén olajozunk ki egy sütőformát, öntsük bele a halvát, hagyjuk teljesen kihűlni, takarjuk le és hagyjuk állni a hűtőben 24 órán át vagy addig, amíg kristályossá nem válik. Amikor már kristályos, hidegen szeleteljük fel, de szobahőmérsékleten tálaljuk és fogyasszuk!

Sütőtökös chiapuding

Hozzávalók:

  • 1 csésze biogazdálkodásból származó cukrozatlan tökpüré

  • Fél csésze chia mag

  • 2 csésze kókusztej vagy mandulatej

  • 1 teáskanál vanília-kivonat

  • 1 teáskanál őrült fahéj

  • Fél teáskanál őrölt gyömbér

  • Rizsszirup ízlés szerint

Jól keverjük össze a hozzávalókat, majd hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakán át.

Ha tápiókapudingra hasonlító állagot szeretnénk, akkor kézzel keverjük az összetevőket, ha a klasszikus pudingra hasonlítót, akkor turmixolhatjuk őket.  

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!