A makrobiotika három csoportra osztja az ételeket, vannak ajánlott, megengedett és nem ajánlott ételek. A viszonylag szűk út, az ajánlott ételek útja az, ami a makrobiotikában járható. Ebben a csoportban találhatóak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a búza, a zab, az árpa, továbbá a barna rizs, a köles, a hajdina és a kukorica. Az étrend 40-60%-át ezeknek kell kitennie, a helyi zöldségek pedig 20-30%-ot kapnak. Táplálékunk 10%-a lehet babfélékből készített étel.
Kis mennyiségű hús fogyasztása megengedett, érdemes a halakat és a tenger gyümölcseit előnyben részesíteni, továbbá hetente 1-2 alkalommal ehetünk olajos magvakat és dióféléket. Édesítésre rizsszirupot használjunk, de csak kis mennyiségben és ritkán. Kerülendő a tej és tejtermékek fogyasztása, a tojás, a szárnyasok, a finomított cukrok, húsok és a trópusi gyümölcsök.
Az alábbi táblázat segítséget nyújthat az makrobiotikus étrend lényegéről:
Extrém jin | Mérsékelt, kiegyensúlyozott | Extrém jang |
A legtöbb gyógyszer | Tengeri só | finomított , magas ásványianyag-tartalmú sók, néhány gyógyszer |
drogok | Tengeri algák | Tojás, kaviár |
Vegykezelt, feldolgozott ételek, víz, génmódosított ételek | Teljes értékű gabonák | húsok |
Vitaminok, táplálékkiegészítők | Babfélék | keménysajtok |
alkohol | Zöldségek | csirkehús |
Cukor, méz, propolisz, finomított édesítőszerek | Mérsékelt égövi magvak és diófélék | Ginzeng, néhány egyéb gyökér, gyógynövény, adalékanyag |
Kávé, tea, üdítők, élénkítő italok | Mérsékelt égövi gyümölcsök, gyümölcslevek | dohány |
Trópusi gyümölcsök, zöldségek, diófélék, fűszerek | Finomítatlan növényi olajak | Kagyló, vörös hús, kékbőrű halak |
Finomított növényi olajak, majonéz, margarin | Gabonaalapú édesítőszerek | Fehérhúsú tengeri halak |
Tej, vaj, lágy sajtok, joghurt, jégkrém, egyéb tejtermékek | Árpatea, Bancha tea, más hagyományos, nem élénkítő italok | Sós, füstölt, grillezett, pirított, ropogós ételek, chipsek |
Fehér rizs, fehérliszt, hántolt gabonák | Ásványvíz, forrásvíz, tisztított víz | Kenyér, kekszek, péksütemények |